Biofilm

Nu este doar murdărie – este materie biologică(vie). Ce este biofilmul HVAC?

Unii oameni o numesc murdărie, alții noroi, mâzgă sau nămol. Această materie  lipicioasă care crește pe vaporizatoarele, tăvile de scurgere și în tubulatura sistemului de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) este de fapt biofilm. Biofilmul este o materie  microbiană activă și complexă formată din mucegai și bacterii care aderă la plăcuțele vaporizatorului. Acesta formează o crustă rezistentă la  biocide(substanță care împiedică înmulțirea microorganismelor).

Biofilmele datorită metabolismului, elimină  compuși organici volatili (COV), care pot avea efecte neplăcute, de la ochi umezi sau dureri de cap, până la reacții mai severe cum ar fi alergiile sau astmul bronșic.

Numeroase studii au demonstrat că sistemul HVAC este un rezervor, amplificator și distribuitor de bacterii patogene, virusuri și mucegai. În lista de mai jos găsiți unele dintre multele microorganisme care au fost identificate pe vaporizatoare, tăvile de scurgere, tubulatură, filtre finale şi difuzoare de aer.

Nu contează cât de bune sunt soluțiile/ spray-urile de curățare sau cât de puternic este jetul de presiune utilizat, eficacitatea acestor metode ajunge la aproximativ 2,5cm în vaporizator iar materia activă organică (biofilmul) este împinsă mai adânc între plăcuțe.

Echipamentele UVC Steril-Aire instalate în aval de vaporizator și tăvile de scurgere pe direcţia fluxului de aer, prinenergia UVC Steril-Aire distrug biofilmele de pe suprafața vaporizatorului și microorganismele din aer înainte de a circula prin sistemul HVAC.

Care sunt cei mai frecvenți contaminanți biologici găsiți în sistemele manipulare aer?

Numeroase studii au demonstrat că sistemul HVAC este un rezervor viabil de mucegai și  bacterii patogene și oportuniste.

bacteria-hvac

fungi-hvac

Cum influențează biofilmele HVAC calitatea aerului din interior (IAQ)?

Calitatea aerului din interior, este influențată de nivelurile de bioaerosoli, contaminanți și poluanți, aceasta poate afecta sănătatea și dezvoltarea ocupanților, având ca rezultat reducerea productivității și creșterea absenteismului.  Contaminanţii biologici găsiți de obicei pe vaporizatoarele HVAC și tăvile de scurgere au fost, de asemenea, legați de Sindromul Clădirii Bolnave (Sick Building Sindrome) și  de infecţiile dobândite în spitale.

Cum influențează biofilmele consumul de energie al sistemului HVAC?

Depunerea biofilmului pe plăcuțele și tubulatura vaporizatorului, locul  unde se face schimbul de căldură, este un element cheie care contribuie la scăderea capacității HVAC. Aceasta acționează ca un izolator, crescând rezistența la trecerea aerului și reduce transferul de căldură. Ventilatoarele funcționează mai mult pentru a menține clădirea la temperatura dorită, crescând consumul de kW la o capacitate redusă de răcire. O creștere de doar 10% în funcționarea motorul ventilatorului poate crește în mod semnificativ consumul de energie. Vaporizatoarele și pompele lucrează mai mult pentru a ridica temperatura de ieșire a apei și pentru a atinge punctele de temperatură stabilite. Pentru fiecare grad de temperatură crescută a apei, se va realiza o economie de 1-2%.

Echipamentele UVC Steril-Aire asigură curățarea continuă a vaporizatoarelor, eliminând biofilmul care cauzează reduceri ale eficienței operaționale. Studiile au arătat că îndepărtarea unui strat de biofilm de doar 0.6mm poate reduce consumul de energie HVAC cu până la 21%, prin restaurarea transferului de căldură și a eficienței sistemului. Prin reducerea presiunii de aer la vaporizator se realizează economie de energie la ventilator, în timp ce se îmbunătățește transferul de căldură al vaporizatorului. Temperatura mai mare a apei de răcire permite chiller-ului să funcționeze mai eficient.

Citește cum clienții Steril-Aire şi-au îmbunătățit eficiența sistemelor și au realizat economii de energie.