Ce este lumina Ultravioletă?

Ultravioletele (UV) sunt o formă de energie electromagnetică produsă în mod natural de soare. UV este un spectru de lumină chiar sub lumina vizibilă și este împărțită în patru zone spectrale distincte – UV Vacuum (100 până la 200 nm), UVC (200 până la 280 nm), UVB (280 până la 315 nm) și UVA (315 până la 400 nm).

 

uvccCe este lumina Ultravioletă C?

Întregul spectru UV poate ucide sau inactiva multe specii de microorganisme, împiedicându-le de la reproducere. Energia UVC la 253,7 nanometri asigură efectul cel mai germicid. Aplicarea energiei UVC în inactivarea microorganismelor este de asemenea cunoscut sub numele de Iradierea Germicidă sau UVGI.

uv2

Expunerea UVC inactivează organismele microbiene, cum ar fi bacteriile și virusurile prin modificarea structurii și a legăturilor moleculare ale AND-ului (acid dezoxiribonucleic). ADN-ul este „albastru de imprimare”, aceste organisme îl folosesc pentru a se dezvolta, funcționa și să se reproducă. Prin distrugerea abilității organismului de a se reproduce, acesta devine inofensiv, deoarece nu poate coloniza. După expunerea la UVC, organismul moare fiind oprit din reproducere, iar numărul coloniilor formate din microorganisme scade rapid.

Lămpile germicide UV asigură un efect mult mai puternic și concentrat de energie ultravioletă decât poate fi găsită în mod natural. UV germicid oferă o metodă foarte eficientă de a distruge microorganismele.

 

Cum funcționează UVC-ul în sistemul HVAC?
Lungimea de undă C a spectrului UV vizează ADN-ul microorganismelor, distruge celulele acestora, făcând imposibilă reproducerea lor. Energia UVC direcționată către vaporizatorul de răcire sau către tava de scurgere, distruge biofilmul (matrice lipicioasă de microorganisme (bacterii, fungi, praf etc.), care se dezvoltă în prezența umidității). Biofilmul este răspândit în sistemul HVAC și conduce la o serie de probleme legate de calitatea aerului din interior (IAQ), probleme operaționale, care sunt uneori eronat atribuite exclusiv mucegaiului. UVC-ul distruge, de asemenea, virusurile și bacteriile din aer care circulă printr-un sistem HVAC. UVC Steril-Aire distruge sursa de microorganisme prin montarea echipamentelor UVC la sursa de contaminare, vaporizatoare și tăvile de scurgere HVAC. Fără capacitatea de a se reproduce, microorganismele devin inactive și inofensive. Aerul recirculat de sistemul HVAC generează expunerea repetată a microorganismelor la UVC, asigurând multiple treceri, astfel încât energia luminoasă este eficientă împotriva cantităților mari de microorganisme din aer. UVC Steril-Aire oferă  randamentul cel mai ridicat, crescând eficiența sistemului HVAC și în același timp îmbunătățind calitatea aerului din interior. coils Urmăriți videoclipurile noastre pentru a afla mai multe (Mold Wars/Ride the Green Wave)
Unde trebuie instalate sistemele UVC?
Pentru a păstra vaporizatoarele curate, fără biofilm și alte depuneri, o sursă de lumină UVC de randament ridicat ar trebui să fie poziționată perpendicular pe lamelele vaporizatorului. Atunci când se utilizează lămpi cu randament ridicat pentru a elimina contaminarea dintr-un sistem existent se recomandă instalarea la o distanță de 30cm. În sistemele noi, se poate extinde la 38cm.
Este important randamentul lămpii UVC?
Randamentul este critic, deoarece acesta afectează performanța unei lămpi UVC. Pentru a curăța în mod eficient vaporizatoarele și pentru a elimina biofilmul, un dispozitiv UVC ar trebui să ofere un randament minim de 9 μW/cm2 per inch de sticlă de la o distanță de 1 metru, atunci când este testat într-un flux de aer de 2m/s la 10°C. Steril-Aire a dezvoltat o aplicație UVC Application Standard, care include date și specificații tehnice, precum și informații despre instalare, dimensionare, dozare și alte sfaturi pentru a ajuta la tehnicile adecvate de selecție și de aplicare a sistemelor de lămpi UVC.
De unde știi când trebuie schimbați emițătorii UVC?
Pentru aplicații mari sau critice, schimbarea trebuie efectuată când performanța Emițătorului scade cu 40%, măsurată cu un radiometru, după aproximativ 9000 ore sau 12 luni de funcționare continuă. Pentru instalațiile fără radiometru, schimbarea Emițătorilor se face anual (după aproximativ 9000 de ore).
Produce ozon?
Nu! Echipamentele Steril-Aire nu produc ozon sau alți contaminanți secundari! Conform organizației EPA din SUA, "În caz de expunere la ozon pe o durată scurtă dar la un nivel scăzut, organismul se poate recuperarea, ca urmare a efectelor nocive care pot apărea în urma expunerii, dar efectele asupra sănătății pot deveni mai dăunătoare și recuperare mai puțin sigură la nivele mai ridicate sau la expuneri mai lungi(US EPA, 1996a, 1996b)."
Cum eliminați Emițătorii UVC folosiți?
Reciclați-i ca orice alte tuburi fluorescente, în conformitate cu legislația din orașul, județul sau țara dumneavoastră.
Cât este perioada de garanție?
Emițătorii UVC au garanție 1 an (aprox. 9.000 ore funcționare continuă), iar sursele de alimentare 5 ani .
Poate UVC pentru HVAC să contribuie la acreditare LEED?
Utilizarea UVC Steril-Aire UVC poate contribui la punctele LEED pentru mai multe tipuri de proiecte într-una sau mai multe dintre următoarele domenii: Energy and Atmosphere, Water Efficiency, Indoor Environmental Quality, Innovation & Design Process and Regional Priorities. Citește cum o clădire administrativă a câștigat acreditare LEED - Link